Aslında hiçbir şey çalınmadı. Nefertiti olduğu yerde yerinde duruyor. (Neues Museum Berlin) Ama öyle bir şey çaldılar ki, artık yakın zamanda, “Neden daha önce çalınmadı ki?” diyeceksiniz.
Merak eder misiniz siz de, Mısır’ın antik hazineleri, heykeller, Avrupa ve ABD müzelerinde ne arar? Nasıl giderler oralara. Elbette güzellikle değil. Dünya tarihi kültürel yağmalardan oluşur. Çoğunlukla bugün sergilenen tüm bu güzellikler kanla alınmıştır. Bizim topraklarımızdan olduğu gibi taş taş tapınakların çalınması yoluyla. Sonra biz bu, “çalınmış insanlığın ortak hazineleri”ni görmek için uçağa atlayıp o ülkeye gider, müze giriş ücretimizi öder, sıramızı bekler, yansıyan camların ardından hasretle bakar selfiemizi çektirir. Oraya gittiğimizi dünya aleme ilan eder ve en ufak temas olmadan geri geliriz.
Ya da sanat için hırsızlık başlayana kadar böyleydi! İki Alman sanatçı, Nora Al-Badri ve Jan Nikolai Nelles, sessizce Almanya Berlin’deki Neues Müzesi’ne gittiler ve Nefertiti heykelini çaktırmadan evet çaktırmadan 3d tarayıcı ile (zor görünüyor videoda ama Microsoft Xbox 360 Kinect algılayıcı olduğunu söylüyorlar) taradılar.
Tabii onu bir bilgisayara / dizüstü bilgisayara veya iPad’e bağlamış olmalılar (muhtemelen tablet hafif olduğu için) ve 3d tarama yazılımı için mesela Skanect kullanmış olabilirler veya Structure uygulamasını…veya en yaygınlarından olan hemen sizin de deneyebileceğiniz 123D Catch Autodesk uygulamasını.
Sonra üstünde çalışıp 3d modelini temizlediler. 3d yazıcısı olan herkes evinde yazdırıp kendi Nefertiti heykelleri olsun diye bir de kamusal lisans ile indirmeye açtılar.
NASIL ÇALINDI, NASIL OLDU BU OLAY? İZLEYELİM
Nefertiti büstü 3300 yıllık renklendirilmiş ve günümüze dek gelmeyi başarmış bir büst. 1912 yılından beri de Almanya’da bulunuyor. Fakat müze kuralları çok katı fotoğrafı dahi çekilemiyor ziyaretçiler tarafından
NEFERTİTİ’Yİ HEMEN İNDİRİN BİR KENARDA DURSUN
Bence önce indirin. Kenarda dursun. Bugün 3d yazıcınız olmayabilir. Seneler önce kimsenin evinde yazıcı yoktu. Bugün fotoğrafları bastırmak için makinelerin olması gibi 3d print hizmeti veren bir çok firma açıldı ülkemizde de.
İndirme linki
http://nefertitihack.alloversky.com/
NEFERTİTİ KİMDİR?
Nefertiti (MÖ 14. yüzyıl), Mısır kraliçesi (hd MÖ 1379-62[1]), Mısır Firavunu IV. Amenhotep’in (sonradan Akhenaton) eşi, Firavun Tutankhamun’un kayınvalidesidir. Adının kelime anlamı “güzellik geliyor” ya da “güzelden gelen” anlamındadır.
Nefertiti Mısır’ın en güçlü kadınlarından biriydi. Çünkü Nefertiti kocası Akhenaton, yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Bu durum, Mısır’da alışkın olunan bir uygulama olmadığından halk ve din adamları hiç memnun değildi. Tahtta çok uzun süre kalamadıklarından dolayı bu memnuniyetsizlik uzun sürmedi. Akhenaton saraya yayılan salgın bir hastalıktan öldü. Nefertiti de ondan sonra bir süre tahtta kaldı ve öldü.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nefertiti
MÜZELER ESERLERİNİ 3D DATA OLARAK PAYLAŞMIYOR MU?
Peki müzenin kendisi neden vermiyor bunu? Ya da daha net soralım, dünyadaki müzeler neden 3d datalarını kamu ile paylaşmıyor?
Smithsonian Müzesi
3d tarayıcı datalarını paylaşmayı görev edinenlerden. Dileyen aşağıdaki sayfadan istediği ölçekte basabiliyor.
Örneğin bir mamut iskeleti istenirse 3d printerden alınabiliyor.
British Museum
https://sketchfab.com/britishmuseum
Aslında düşük çözünürlüklü olarak paylaşmaya başladılar. Mesela British Museum. Ama düşük çözünürlük demek bazı detayların kaybolması demek bu nedenle bizi kandıramazsınız diyoruz. :)
Aşağıya en çok indirilen örneği ekliyorum. (Kullanılan platform Sketchfab. Eğer 3 boyutlu modeliniz varsa sergilemek için harika bir site. Çünkü izleyiciler modeli çevirip inceleyebiliyor. Şurada en popüler modellere bakılabilir https://sketchfab.com/models/popular)
Granite head of Amenemhat III / by The British Museum / on Sketchfab
From the Temple of Bastet, Bubastis, Egypt 12th Dynasty, around 1800 BC. From a colossal statue in a temple.
TOPKAPI SARAYI / ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ VE SAYISIZ MÜZEMİZ, DİLERİM SİZ DE ÇALIŞIYORSUNUZDUR!
YAKINDA SİZDEN TÜM ESERLERİN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ 3D MODELLERİNİ İSTEYEN İNSANLARI KAPINIZDA BULACAKSINIZ.
AMA BİZDE OLSA MUTLAKA PARA İLE BU MODELLERİ HALKA SATMAYA DA KALKARIZ!
SİZ NASIL YAZDIRIRSINIZ? YAPILMIŞI VAR!
Daha sonra kamuya açılan modeli indiren bir 3d yazıcı uzmanı hangi aşamalardan geçerek bu modeli oluşturduğunu yazmış ve videosunu çekmiş.
http://richrap.blogspot.com.tr/2016/03/3d-printing-and-finishing-nefertiti.html
PEKİ 3D TARAYICI OLMADAN, SADECE FOTOĞRAFLARLA 3D MODEL OLUŞTURULAMAZ MI?
Evet artık oluşturulabiliyor. Aşağıda başka bir sanatçının çalışması var. Sadece Google görsel aramaları ile bulduğu fotoğraflar üzerinde çalışarak aşağıdaki örneği yaptığını söylüyor. Bunun için kullandığı yazılımı vs. açıklıyor. Aşağıya ekledim.
Nefertiti’s bust / by C. Yamahata / on Sketchfab
Bu teknikte, üstteki fotoğrafta gördüğünüz gibi çeşitli açılardan çekilmiş fotoğraflar temel veri kabul edilip 360 derecelik bir görsel ağ oluşturuluyor.
Eğer merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Bu videoda fotoğrafı çekilen ve işlenen kaya bakın nasıl bir modele dönüşmüş?
Rock Video / by philnolan3d /on Sketchfab
CMVS Download:
https://github.com/pmoulon/CMVS-PMVS
Visual SFM (CUDA version if you use nVidia)
http://ccwu.me/vsfm/
CMVS For Windows
http://www.di.ens.fr/cmvs/
Meshlab
http://meshlab.sourceforge.net/
SONRADAN EK: HEPSİ BİR YALAN MI?
Bazı sanatçılar o büstün o kalitede 3d tarayıcı ile oluşturulamayacağını düşünüyor. Örneğin yeni yazılan bir makalede
Neues Museum, Almanya merkezli 3d tarayıcı firması TrigonArt ile 2008 yılında Nefertiti büstünü taramış. Belki de veriler bu noktadan çalındı deniliyor.
Yine 3d datanın elbise altında ntutulan Kinect’in çözünürlüğü ile teknik olarak elde edilemeyeceğini, sadece fotoğraf ile bu detayda model oluşturulabileceğini yazan sanatçılar / uzmanlar da var.
http://www.amarna3d.com/project/3d-modelling-bust-nefertiti/
KAYNAKÇA
Sanatçıların Web Siteleri
Jan Nikolai Nelles
Nora Al-Badri
Neler oldu?
http://www.fabbaloo.com/blog/2016/2/21/the-3d-nefertiti-hack
Hangi teknikler kullanılmış olabilir?
Nefertiti Hack – Questions regarding the 3D scan of the bust of Nefertiti
3d Scanner Uygulaması ve iPad’e bağlanabilen Sensörü
Kinect ve 123d Catch ile 3d Tarama
Structure